Menu

Popular Posts

Monday, September 26, 2011

သနပ္ခါး







dsc01274.jpg


ပံု ။  ရွင္မေတာင္သနပ္ခါး 




theethee.jpg




theethee2.jpg


ပံု ။  သီးသီး




dsc01275.jpg


        သနပ္ခါးကို ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ေမြးကင္းစ အႏွီးထုပ္အရြယ္တည္းက စလို႔ သနပ္ခါးလိမ္းၾကပါတယ္။
       ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဘယ္ေနရာကို သြားသြား သနပ္ခါးမ်က္ႏွာမ်ားကို ေတြ႕ၾကရမွာပါ။
သနပ္ခါးရဲ႔ ရုကၡေဗဒ အမည္ကေတာ့ Limonia crenulata  ျဖစ္ျပီး chinese box tree လို႔ လူသိမ်ားပါတယ္။

     သနပ္ခါးပင္ကို သီရိလကၤာႏိုင္ငံ၊ အိႏၵိယႏိုင္ငံ အေနာက္ပိုင္း န႔ဲ ျမန္မာႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္း အညာေဒသ တို႔မွာ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ျမန္မာ့သနပ္ခါးထဲမွာ လူၾကိဳက္အမ်ားဆံုးကေတာ့ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးျဖစ္ပါတယ္။
       ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးရဲ႔ ေမႊးရနံ႔ေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္း ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးကို ႏွစ္သက္ၾကျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးအျပင္ ေရႊဘိုသနပ္ခါးကိုလည္း ႏွစ္သက္ၾကပါေသးတယ္။ ေရႊဘိုသနပ္ခါးက ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးလို ထူးျခားစြာ အန႔ံ မေမႊးပ် ံံ႔ ေပမယ့္ ၀င္း၀ါတဲ့ အဆင္းကိုေပးျပီး ညက္လွတဲ့အတြက္ ေရႊဘိုသနပ္ခါးကိုလည္း ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားက ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။
သနပ္ခါးပင္နဲ႔ မ်ိဳးစိတ္နာမည္တူျပီး သနပ္ခါးနဲ႔ လို႔လည္း ေခၚဆိုၾကတဲ့ သီးပင္ (Limonia acidissima)လည္းရွိပါေသးတယ္။ သီးပင္ကို wood apple လို႔ အမည္ေခၚဆိုၾကပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက သီးပင္ရဲ ႔အသီးကို ထန္းလ်က္နဲ႔ေပါက္ကာ ေရာေမႊစားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ သီးပင္ရဲ႔ အေခါက္ျဖစ္တဲ့ သီးေခါက္ကိုလည္း သနပ္ခါးအျဖစ္ ေသြးလိမ္းၾကပါတယ္။ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးလို႔ အနံ႔ မေမႊးပ် ံ ႔ ေသာ္လည္းပဲ ေက်ာက္ပ်ဥ္မွာ ေရနဲ႔ ေသြးလိုက္တဲ့အခါမွာ ေစးေနျပီးေတာ့ လိမ္းလိုက္ရင္ အသားအေရ စိုေျပ ၀င္းပလာတာေၾကာင့္ ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားက သီးေခါက္ကိုလည္း ႏွစ္သက္ၾကပါေသးတယ္။
      သနပ္ခါးကို ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားႏွစ္သက္ၾကတာဟာ သနပ္ခါးရဲ႔
ေဆးဖက္၀င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္လည္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနေလာင္ျခင္းဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ သနပ္ခါးကို ပူအိုက္စြတ္စိုတဲ့ ရာသီဥတုရွိတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အေရျပားထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အဓိကထားၾကပါတယ္။အေရျပားယားယံျခင္း ၊ ဓာတ္မတည္႔ျခင္းတို႔အတြက္ သနပ္ခါးကို ဆားနဲ႔ေရာေသြးကာ လိမ္းက်ံၾကပါတယ္။ မ်က္ႏွာမွာ ၀က္ျခံကင္းျပီး အသားအေရ ေခ်ာေမြ႔ဖို႔အတြက္ သနပ္ခါးက ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္။
        ရခိုင္ျပည္နယ္ ၊ စစ္ေတြျမိဳ႔မွာ နွစ္စဥ္ သၾကၤန္အၾကိဳေန႔တိုင္းမွာ သနပ္ခါးေသြးပြဲ က်င္းပေလ့ရွိပါတယ္။
သၾကၤန္အၾကိဳေန႔ညမွာ အမ်ိဳးသမီးေလးမ်ားက သနပ္ခါးေသြးၾကျပီး အမ်ိဳးသားေလးမ်ားက သီခ်င္းမ်ား တီးမႈတ္သီဆိုၾကပါတယ္။ ေသြးျပီး ရရွိလာတဲ့ သနပ္ခါးမ်ားကို ဘုရားဆင္းတုေတာ္မ်ားကို သနပ္ခါးရည္နဲ႔ ေဆးၾကာျပီး ကုသိုလ္ယူၾကတဲ့ ဓေလ့ဟာ ယခုထိတိုင္ ရခိုင္ျပည္နယ္မွာ ရွိေနပါတယ္။
      သနပ္ခါးအတံံုးကို ေက်ာက္ပ်ဥ္မွာ ေရနဲ႔ေသြးလိမ္းျခင္းအျပင္ သနပ္ခါးမႈန္႔ကိုလည္း မ်က္ႏွာလိမ္း ေပါင္ဒါ အျဖစ္ အသံုး ျပဳၾက ပါတယ္။
 အဆီျပန္တဲ့ အသားအေရ ရွိသူမ်ားအတြက္ သနပ္ခါးဟာ အသင့္ေတာ္ဆံုး အလွျပင္ သဘာ၀ မိတ္ကပ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

        ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးတံုးမ်ားကို သိမ္းဆည္းတဲ့အခါမွာ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ထည္႔ျပီး သိမ္းဆည္းတာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ သစ္သားစားပြဲေပၚမွာ သစ္သားနဲ႔ ထိထားရင္ ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးနံ႔သာ သစ္သားဆီကို ကူးသြားျပီး ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးက အန႔႔ံ ျပယ္သြား တတ္ ပါတယ္။

        ရွင္မေတာင္သနပ္ခါးတံုးမ်ား အထားၾကာလို႔ မေမႊးေတာ့ဘူးဆိုရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူကို သနပ္ခါးတုံုးေပၚ ေလာင္းခ်လိုက္ရင္ အနံ႔ျပန္ေမႊးလာပါတယ္။ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးတံုးကို ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ေဆးေၾကာျပီး ေနပူပူမွာ ေနလွန္းထားရင္ ရွင္မေတာင္နံ႔ အလြန္ေမႊးပ်ံံ႔ ေနမွာ
 ျဖစ္ပါတယ္။
 


ေလာကအလွအြန္လိုင္းမဂၢဇင္းမွကူးယူတင္ၿပပါသည္ရွင့္..။

No comments:

Post a Comment